Enfes Lezzet Kuymak Nasıl Yapılır? Kuymak Malzemeler ve Tarifi

Enfes Lezzet Kuymak Nasıl Yapılır? Kuymak Malzemeler ve Tarifi

Karadeniz mutfağının en sevilen ve en vazgeçilmez tariflerinden biri olan kuymak lezzeti ile tüm Türkiye’ye yayılmış bir yemektir. Daha doğrusu kesinlikle bir kültürdür. İşte leziz lezzet kuymak tarifi...

Kahvaltıları süsleyen lezzetlerin başında gelen kuymağın diğer bir adıyla mıhlamanın nasıl yapıldığı Püf noktaları herkesçe öğrenmek istenen bir durumdur.

Hemen evde bulunan malzemeler ile kolaylıkla yapılabilecek bu lezzet ancak her elden aynı lezzeti vermez. Ölçüleri ve kıvamı çok önemlidir. Kullandığınız peynirde ayrıca önemli bir detaydır. Çeçil peyniri veya kolot peyniri bu anlamda tercih edebileceğiniz peynirlerdendir. Birkaç temel malzemeyle kısa sürede yapabileceğiniz pratik kuymak tarifimizi tam ölçülü bir şekilde sizler için hazırladık.

Kuymak lezzeti İçin Gerekli Malzemeler

Kuymak tarifiaslında yöreden yöreye değişiklik gösterebilir. Hatta Trabzon ve Rize de isimleri dahi farklı anılır. Aynı malzemeler ile yapılıyor olsa da Trabzon da kuymak Rize’de mıhlama deniliyor. Çünkü Rize’de peynir daha çok kullanılıyor. Tek farkı budur. Kuymak için gerekli tam ölçülü malzemeler;

  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı hafif tepeleme mısır unu
  • 1 su bardağı su
  • 300 gram Trabzon peyniri yada kolot peyniri

Kuymak Tarifinin Yapılışı

Kuymak kesinlikle özenle yapılması gereken ender lezzetlerden biridir. Bu lezzetin pek çok yerde tarifini yazılışını görmüş olsanız da bu lezzetin tam ölçüleri ile yapılı anlatacağımız şekildedir. İlk olarak tavanızı hafif ısıtın, ardından 2 çorba kaşığı tereyağını tavaya ekleyin. Tereyağı eridiğinde içine mısır ununu ekleyin kokusu çıkıp hafif rengi dönene kadar kavurun. Ardından mısır unu üzerine de 1 su bardağı suyu ekleyin.

Suyunu çekip kıvam alana kadar karıştırmaya devam edin. Ardından doğramış olduğunuz peynirleri tavaya ilave edip iyice karıştırın ve erimesini bekleyin. Enfes lezzeti tatmanıza çok az bir zaman kaldı. Peynirler tamamen eridiğinde kuymağınız artık hazır demektir. Kahvaltılarınızı süsleyen bu Karadeniz yemek kültürünün en vazgeçilmez lezzeti Kuymak artık hazır. Sevdikleriniz, aileniz için güzel bir kahvaltı önerimizi sizde mutlaka deneyin. Hatta sadece kendiniz şımartmak için bile bu emeğe değer.

Kuymak Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

 

Kuymak tarifi için dikkat etmeniz gereken belli başlı püf noktaları vardır. Bunlardan ilki kesinlikle orijinal doğallıkta bir tereyağı kullanmanızdır. Bir diğer önemli püf noktası ise kesinlikle bakır tavadır. Bakır tava kuymak yapımında lezzeti ikiye katlayacağız bir ayrıntıdır. Peynir kullanımı yöreden yöreye değişiklik gösterse de kesinlikle eriyen bir peynir tercih edilmelidir. Ancak kesinlikle tercih sıralamanızda birinci sıra da kolot peyniri olmalıdır. Kaşar peynir de sizi aynı hedefe yaklaştırır ancak hedefinize tam ulaşmak lezzeti tam yakalamak istiyorsanız iyi bir tereyağı, bakır tava ve kolot peyniri kesinlikle olmazsa olmazınızdır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.