Erzurum Yöresine Ait Demir Tatlısı! Demir Tatlısı Nasıl Yapılır?

Erzurum Yöresine Ait Demir Tatlısı! Demir Tatlısı Nasıl Yapılır?

Farklı tatlı tarifi arayanlar için daha önce denenmemiş demir tatlısı tarifi burada. Erzurum yöresine ait olan demir tatlısı lezzetli olduğu kadar emek isteyen bir tatlı… Ailenize ve misafirlerinize servis etmek için hazırlayacağınız demir tatlısı için detaylı tarif sizlerle…

Erzurum yöresine ait olan demir tatlısının yapımı diğer şerbetli tatlılardan oldukça farklı… Yöresel bir lezzet olan demir tatlısının yapımında özel kalıplar kullanılıyor. Tatlı, yapımında kullanılan bu kalıplar sayesinde demir ismini alıyor. Demir kalıplarla yapılan demir tatlısının özelliği ise şerbeti çekmeyip kıtır kıtır bir lezzete sahip olmasıdır. Demir tatlısı nasıl yapılır, tatlının yapımında kullanılan malzemeler nedir?

Demir Tatlısı Malzemeleri

Demir tatlısı nasıl yapılır? Demir tatlısı yöresel bir tatlıdır. Demir kalıplarla hazırlanan tatlının yapımında gerekli malzemeler:

  • 4 adet yumurta 
  • 4 yemek kaşığı tepeleme nişasta 
  • 1 buçuk su bardağı su 
  • 2 su bardağı un 
  • Yarım paket kabartma tozu 

Tatlının şerbeti için gerekli malzemeler:

  • 4 su bardağı toz şeker 
  • 5 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu 
  • 2 su bardağı sıvı yağ (kızartmak için)

Demir tatlısı yapmak için demir kalıplara ihtiyacınız var. Demir kalıplar farklı şekillerde tasarlanmış ve uzun çubukları olan kalıplardır. Uzun çubuklar sayesinde tatlıyı kolaylıkla şekillendirebilir ve kızartabilirsiniz. Verilen ölçülerle 12 kişilik demir tatlısı hazırlanmaktadır. 

Demir Tatlısı Tarifi

Demir tatlısı nasıl yapılır? Tatlının yapımı için öncelikle şerbet hazırlanır. Tencerede şeker ve su eritilerek kaynamaya bırakılır. Şerbet kıvam almaya başladığında limon suyu eklenir ve birkaç dakika daha kaynatılır. Ardından ocaktan alınır. Hamur malzemeleri bir kabın içerisinde iyice karıştırılır. Krep kıvamında hamur elde edilmelidir. Derin bir tencerede sıvı yağ ısıtılır. Kullanılacak demir önce yağın içine batırılır ve ardından hamura batırılır.

Hamur, demirin üzerini geçmemelidir. Hamurun ardından kullanılan demir hemen yağın içine batırılır. 3-4 saniye bekledikten sonra demiri sallayın ve hamurun düşmesini sağlayın. Aynı demiri 2’den fazla kullanmamaya özen gösterin. Demir soğuduğu zaman yeniden yağın içinde ısıtmanız gerekecek. Hamur bitene kadar aynı işleme devam edin. Hamur bittikten sonra soğuyan tatlıları ılık şerbetin içine alın. Şerbetin içinde çok bırakmamaya özen gösterin. Artık tatlıları servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun…

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.