Kayseri'nin Tatlısı Nevzine! Nevzine Tatlısı Nasıl Yapılır?

Kayseri'nin Tatlısı Nevzine! Nevzine Tatlısı Nasıl Yapılır?

Kayseri mutfağına ait birçok lezzet var. O lezzetlerden biri de nevzine oluyor. Nevzine, şerbetli bir tatlı olarak tercih ediliyor. Tatlı, şerbetinde pekmez kullanılmasıyla dikkat çekiyor. Kayseri mutfağına ait nevzine tatlısı lezzetli bir tatlı. Evinizde nevzine tatlısını hazırlamak için bu tarifi uygulayabilirsiniz. İşte tarif!

Kayseri mutfağı birçok lezzetli ürünle, yemekle ve tatlıyla biliniyor. Kayseri mutfağına ait olan lezzetlerin başında nevzine geliyor. Tahin, pekmez ve ceviz sevenler için vazgeçilmez bir tatlı olan nevzine, bir kez tadanların yeniden tatmak istediği bir lezzete sahip. Peki, lezzetiyle meşhur nevzine tatlısı nasıl yapılır? 

Nevzine Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

Nevzine tatlısı nasıl yapılır? Tatlı için hafif bir tatlı diyemeyiz. Fakat tatlı öyle rahatsız edecek bir ağırlığa da sahip değil. Tam kıvamında lezzetli tatlının içerisinde ceviz, tahin ve pekmez kullanılıyor. Ortalama 12 dilimlik nevzine tatlısı için gerekli malzemeler:

  • 1 adet yumurta 
  • 2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
  • 4 yemek kaşığı tahin
  • 3 yemek kaşığı ekşi olmayan yoğurt 
  • 250 gram tereyağı 
  • 5 su bardağı un 
  • 1 paket hamur kabartma tozu 

Tatlının şerbeti için gerekli malzemeler:

  • 4 su bardağı su 
  • 2 buçuk su bardağı şeker 
  • 1 çay bardağı pekmez 

Tatlının üzeri için gerekli malzemeler:

  • 50 gr toz Antep fıstığı 

Nevzine Tatlısı Hazırlanışı

Nevzine tatlısı nasıl yapılır? Tatlı için öncelikle şerbet hazırlanır. Tatlının şerbeti soğuk olmalıdır ve tatlı fırından çıkar çıkmaz şerbeti soğuk dökülmelidir. Şerbet için tencerede su ve şeker kaynatılır. Kaynayan şerbet kıvam aldıktan sonra birkaç dakika daha kaynatılır ve ocaktan alınır. Ocaktan alındıktan sonra pekmez ilave edilir, soğumaya bırakılır. Tatlının hamuru için karıştırma kabının içerisinde un ve kabartma tozu karıştırılır.

Unun ortasına yumurta, yoğurt ve tahin eklenerek yoğrulur. Tereyağı eritilir ve ılıması beklenir. Ilıyan tereyağı eklenerek yoğrulur. Tereyağı sıcak olmamalıdır. Ardından cevizler de eklenir ve ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Fırın tepsisinin içini çok hafif yağladıktan sonra harcı tepsiye eşit miktarda yayın. Ardından çatalla harcın üzerine delikler açın. Daha sonra bıçakla keserek dilimleyin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika kadar pişirin.

Tatlı fırından çıktıktan sonra direk soğuk şerbeti dökün ve tatlının şerbeti çekmesini bekleyin. Ardından Antep fıstığı tozuyla süsleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun…

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.