Yaz Domatesiyle Tam Doymalık Menemen Nasıl Yapılır? Yaz Domatesiyle Menemen Tarifi

Yaz Domatesiyle Tam Doymalık Menemen Nasıl Yapılır? Yaz Domatesiyle Menemen Tarifi

Yaz aylarında yetişen ve mis gibi kokan kıpkırmızı domateslerden yapılan menemeni sevmeyen yoktur. Çabuk yapılışı ve çok fazla malzeme gerektirmeyen bir tarife sahip bu kahvaltılık şöleni şöyle taze ve yeni demlenmiş bir çay eşliğinde yemenin tadına doyum olmaz. İşte muhteşem lezzetiyle yaz domatesiyle menemen tarifi...

Nerede olursanız olun birkaç malzeme ile yapabileceğiniz bir eşsiz lezzeti beraber deneyimleyelim.

Yaz Domatesiyle Yapılan Menemenin Malzeme Listesi

  • Yaz aylarında hazırlanan yemeklik konserve domates  (yaklaşık olarak 350 ml)
  • Yaz domatesi yoksa yaklaşık olarak 5 adet iri boy domates
  • Bir baş kuru soğan
  • İki adet kıl biber ya da çarliston biber
  • Tuz, karabiber
  • Renk vermesi için bir tatlı kaşığı domates salçası
  • 5 çorba kaşığı kadar sıvı yağ
  • 3 adet yumurta

 Yaz Domatesi İle Hazırlanan Menemenin Yapılış Tarifi

 Yazlık domateslerin lezzeti kış aylarındakine göre daha farklıdır. Lezzeti ve ekşiliği hatta kokusu dahi daha güzeldir. Ancak yaz domatesi bulamayanlar da elbette ki kış mevsiminde de normal domates kullanabilirler. Öncelikli olarak biraz derin olan tencerenin içerisine sıvı yağı alınır. Sıvı yağından sonra bir baş kuru soğan ince ince doğranır ve tencerenin içerisine atılır. Soğanların iyi bir şekilde kavrulması çok önemlidir.

Zira az pişirilen soğanlar tarif pişene kadar çiğ kalacak ve ağıza çiğ bir tat verecektir. Bu dengenin sağlanması açısından soğanların pembe rengi alana kadar kavrulması gerekir. Bir yandan da domatesler hazırlanır. Eğer bütün domatesler var ise onların kabukları soyulur ve küp küp doğranarak bir kenara alınır. Ardından biberler ise çok küçük bir şekilde doğranır. Soğanların ardından biberler tencere içine atılır ve karıştırılır. Domates salçasını da ilave edip biraz daha kavrulur ve hazır edilen domatesler de tencere içine dâhil edilir. Domateslerin suyu çekilene kadar pişirilmesi lazımdır. Çok sulu olan domatesler yeteri kadar pişirilmez ve suyu çektirilmez ise menemen sulu bir hale gelir. Kıvamının iyi olması domateslerin suyunun iyi çekmesi ile doğru orantılıdır.

Pişen domateslerin ardından ise çeşitli baharatlar ilave edilir. Güzelce karıştırılan malzemelerin ardından ocağın altı kısılır. Yumurtalar isteğe bağlı olarak karıştırılır. İsterseniz de yumurtaları kırıp patlatmadan malzemelerin üzerine kırabilirsiniz. Bir kapak yardımı ile tencere kapatılır. Yumurtayı karıştırmak istemiyorsanız tekrar yumurta üzerine tuz atmanız gerekebilir. 

 Menemen Soğanlı mı Olur Soğansız mı Olur?

Menemeni bilmeyen ve bu tarifi yapmayan yöre yoktur. Türkiye’nin neresine giderseniz gidin mutlaka menemeni yapan ve sıklıkla tüketen kişileri görürsünüz. Özellikle yaz aylarında sıklıkla tercih edilir. Bazı kişilere göre menemene soğan  ve biber girmeden yapılır. Bazı kişilere göre ise soğansız ve bibersiz menemen asla olmaz. Sizlerin isteğine bağlı olarak tercih edebileceğiniz menemeni yaz ve kış aylarında sabah kahvaltılarında hatta akşam yemeği niyeti ile de tüketebilirsiniz.

Formun Üstü

Formun Altı

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.